Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Rune och bisysslor

Vilda djur i Hörneå

 

Andra sidor och länkar

Historisk jakt

Historisk jakt i VK

Skog och fritid

Startsida

Rune och bisysslor

Becken-Webbens ”distansskribent” Rune Öström skickar en påskhälsning och lite kommentarer. För mången läsare är Rune känd, och inte minst erinras om Runes ungdomsberättelse om sommarjobb vid Hörnefors Sulfitfabrik. Idag bor Rune i Rosersberg, med grannbyarna Märsta och Arlanda. De boende i Märsta kanske inte upplever sig bo i en by, och inte Rune heller, men på Becken-Webben görs igen skillnad.

Rune har stött på Postens nya frimärken 2015, och däribland de med bin. Så här skrev Rune till Redaktionen 2015-04-03.

Hej och Glad Påsk,
Jag förstår att det är Du som övertalat Posten att utge brevmärken med bin, läckert!

Och kul att det har börjat röra sig på sidan, hoppas Du orkar med några inlägg till innan bisysslan tar över.

Fasligt vad den där spårtillverkaren åker skidor numera, var det 600 km eller något sådant.

Mvh Rune

Rune kommenterar aktiviteten på hemsidan, och den riskerar att minska under vår och sommar, inte minst en konsekvens av just bisysslor. Rune kommenterar även aktiviteten hos den så kallade "spårtillverkaren", med det menas bybon Tord Fröling som just nu rekommenderar 225 varv på Vasaloppsspåret (Tords nydragna Vasalopp är bara 400 meter, och snön lär nu var mindre än 1 mm tjock).

Rune bifogar ett foto han tagit av sina egna inköpta "bi-frimärken". Det är en konstnär som målat dessa bilder med bin, och med respekt för upphovsrätt så kan de inte visar på Becken-Webben. Vi ger en länk till ”PostNords” nätsida där 2015 års nya frimärken exponeras. Länken torde inte fungera för evigt, ifall någon framtida läsare provar år 2028. Så här skriver PostNord själv om sina bi-frimärken:

”Bina på frimärkena i häftet har inspirerats av de fyra olika tambin som ”odlas” i Sverige: Nordiskt bi, Italienskt bi, Bickfast och Carnika bi. Drottning drönare och arbetare återfinns på bilderna som visar bin i olika situationer, miljöer och på olika växter. Frimärkena i rulle visar bikupor och miljöer kring dessa.”

PostNord-Bi

Bild 1. Här ses ett bi från PostNords frimärksserie. Frimärkena är behäftade med upphovsrätt/copyright och kan inte visas på Becken-Webben. Men här har vi klippt ut ett frimärksbi och klistrat fast det på en stor norsk blomma. I bakgrunden ser vi en norsk fjord från 2006. Där växer på sina håll gigantiska blommor, likt en björnloka (foto och photoshop, Gunnar Engström).

Intressant att det även finns frimärke på rulle som visar bikupor. Däremot har PostNord stavat fel på ”Buckfast”, som absolut inte heter ”Bickfast”. Bisorten ”Buckfast” kommer från ett kloster i södra England, som på 1900-talet gjorde sig känd för biavel. Så här berättas från England; Buckfast Abbey forms part of an active Benedictine monastery at Buckfast, near Buckfastleigh, Devon”. Klostret grundades år 1018, så det är ganska gammalt, men nytt i jämförelse med Bronsålders-Becken.

Den engelska nät-sidan om Buckfast Abbey berättar även lite historia om ”beekeeping”. Det var broder Adam (född 1898 som Karl Kehrle i Tyskland och död som Adam i Buckfast 1996) som jobbade i klostrets bigård och parade olika bityper till den tåliga blandning som sedan kallades ”Buckfast” (inte Bickfast).

Bisorten ”Buckfast” har stark anknytning till Hörnefors, den bistort som varit populär bland biodlare där sedan lång tid. Men, i Hörneå bor istället så kallade ”Nordiska bin”. Nordiska bin är den ursprungliga sorten i norra Europa som nu EU engagerar sig i att rädda. Bisorten trängdes undan under 1900-talet av nymodigheter från södra Europa och däribland Buckfast-bin. Överlag kan sägas att det är människan som trasslar till det för bina, genom att flytta runt dem i tron att man gör något bra. Tyvärr för detta med sig olika sjukdomar och egenskaper som på sikt inte visat sig vara bra. Naturen vet bäst själv.

Bin i Hörneå och bin i Hörnefors är således inte av samma sort. Däremot parar sig dessa bin gärna med varandra, med en flygsträcka på knappt 5 km. Effekten blir nya blandbin. Det var just så Broder Adam i Buckfast Abbey gjorde, att para olika sorters bin och försöka få fram bra egenskaper. I Hörneå finns nu ett så kallat ”Becken-Bi” med ny blandning och mycket bra egenskaper. Det låter säkert konstigt för ”allmänheten” som har svårt att se skillnad på ett bi och en fluga, men för den som umgås med bin ses det avvikande direkt. De nya bina har en lätt avvikande färg på en av bakkroppens ”ringar”, och omedelbart inses att bidrottningen varit på förbjuden kärleksresa till Hörnefors.

Men tyvärr, insekterna måste vara enhetliga (renrasiga), i alla fall de som säljs till bikunder. Hörneå är en av Västerbottens större leverantörer av bisamhällen, och inte minst till alla nya biodlare. Biodling är ett expanderande intresse och nästan uteslutande handlar det om ”ungdomar” i 20-årsåldern som börjar. Det är nog därför som PostNord gjort en serie av frimärken med bin.

Gunnar Engström, 2015-04-05

Besökare